High Lake Hill Studio

Record » Mix » Master

INFO


OPNAME PROCES


We starten met het soundchecken en "tunen" van het drumstel, dit kan best wel wat tijd in beslag nemen.
Vervolgens nemen we de drumpartijen op onder begeleiding van een gitaar- en/of baspiloot (eventueel met zangpiloot).
Ik ben voorstander om op te nemen met click track maar dat is niet voor elke drummer weggelegd. Probeer de nummers te repeteren met click track om eraan te wennen. Als je de tempo's (bpm) van jullie nummers weet, bespaart ons dat wat tijd om de click track te programmeren.

Als de drumpartijen er goed opstaan en uitgelijnd zijn op de grid, begin ik meestal met de baspartijen maar dat kunnen evengoed de gitaarpartijen zijn. Voor elk instrument geldt eigenlijk dezelfde werkwijze: sound van het instrument checken, micro's kiezen en plaatsen, testen en vervolgens opnemen. Na elke opname is het belangrijk om ze aandachtig te beluisteren en er eventuele fouten uit te halen.

Het laatste instrument dat we opnemen is zang. Ook hier is de keuze en plaatsing van de micro enorm belangrijk.

Als alle opnames "goedgekeurd" zijn, kunnen we beginnen met het editeren en afmixen. Mijn mening is om best met "vers" gehoor aan het mixen te beginnen, vb. dag na de opnames, maar dat hangt af van de beschikbare tijd. Er kruipt al snel veel tijd in afmixen. Het is een goed idee om voor elke opname-dag een mix-dag te voorzien. Tijdens het afmixen worden de tracks opgekuist en indien nodig voorzien van eq, compressor, reverb, delay, effects, etc. Uiteindelijk worden de tracks met behulp van volume en panning gemixt tot een stereo paar.

De laatste stap is het masteren van de stereo tracks. Mastering is moeilijk uit te leggen maar het zal de gemixte nummers meer energie, volume, helderheid, breder stereo beeld, etc. geven. Het is een heel belangrijke stap in het volledige proces. Het is de kers op de taart!
Je kan de gemixte nummers laten masteren in een gespecialiseerde mastering studio door een nieuw paar oren (als je budget dat toelaat) of je kan mij de mastering laten doen. Aan u de keuze.


HOEVEEL TIJD HEBBEN WE NODIG?


Veel hangt af van de kwaliteit die je wenst en het aantal nummers (lees minuten).
Wil je een demo, EP of een full length cd opnemen?

Als je zeer goede kwaliteit wenst, raad ik aan om alle instrumenten afzonderlijk op te nemen.
Maar als het sneller moet gaan, kan je ook enkele instrumenten gelijktijdig opnemen. We plaatsen dan één gitaarversterker in de iso-booth, bass nemen we rechtsreeks op (met basversterker simulatie) en drum plaatsen we in de live room. Zang en extra instrumenten nemen we erna op.
Als het nog sneller moet gaan, kunnen we alles gelijktijdig opnemen maar dan bekomen we geen perfect geïsoleerde tracks.

Een beetje stress kan geen kwaad maar continu tegen de klok werken komt het eindresultaat zelden ten goede.
Een week voorzien om een full length op te nemen is zeker niet overdreven.
Als je nummers heel goed wil laten mixen, reken je best 1 dag voor het eerste nummer en daarop volgend 2 nummers per dag.
Een goed uitgangspunt is 2 à 3 dagen te rekenen voor een (zeer goed klinkende) demo en 10 à 15 dagen voor een full length. (1 dag = 8 à 9h)
MAAR alles is bespreekbaar! Neem gerust contact op en dan bekijken we samen de mogelijkheden.


REPETEREN


Zorg ervoor dat je de nummers perfect onder de knie hebt. Ik vind het zeer belangrijk om alles zo "relax" mogelijk te laten verlopen voor jullie, desondanks treedt er tijdens de opnames al snel wat stress op. Daarom is het heel belangrijk dat je de partijen op "automatische piloot" kan inspelen. Je verliest al snel veel (kostbare) tijd als je de partijen niet vlot kan inspelen. Het kan interessant zijn om eens per twee te repeteren ipv met de volledige band (vb drums & bass).


MATERIAAL


Zorg ervoor dat je instrumenten in perfecte conditie zijn. Leg (bijna) nieuwe snaren op je gitaar, controleer of de drumvellen nog in goede staat zijn, zorg ervoor dat de stem goed uitgerust is, controleer de versterkers/effecten op gezoem, gebruik instrument kabels van goede kwaliteit, ...
Goed materiaal is de eerste stap naar een goed eindresultaat!


TEKSTEN


Neem aub enkele afdrukken van je teksten mee. Zo kan ik de nummers "volgen" en weten de backing vocals wat en wanneer ze moeten zingen.


VOORZIENINGEN


Keuken: koffiemachine, ijskast (zelf te vullen), microgolf, afwasmachine, eettafel,...

Controle-kamer: air-conditioning, zithoek, magazines,...

Ruime parking voor de deur!

Op wandelafstand is er een kleine supermarkt (Prima). Op 2 km van de studio vind je frituur, pizzeria, pitta, café, Delhaize,...


ROUTEBESCHRIJVING


Een routebeschrijving kan je makkelijk afprinten via Google